Menu 1
Menu 2
Menu 3
Menu 4
Pravý valašský koláč
Těsto na pět koláčů.
Ingredience:
600 gramů hladké mouky 400 gramů hrubé mouky 240 gramů másla 240 gramů cukru 60 gramů droždí čtyři žloutky mléko sůl
Příprava:
- Z droždí, mléka a části cukru připravíme kvásek a necháme vzejít. Pak jej i ostatní suroviny důkladně prohněteme a těsto necháme dobře vykynout. Pak je rozdělíme na pět bochánků a necháme dál kynout.
- Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru 30 – 32 cm. Lze použít i koláčovou formu, nebo si na pečicím papíru předkreslit kolo.
- Po obvodu koláče vytvoříme jeden cm široký, vyšší okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem. Střed naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout.
- Koláč pak vložíme na dvacet minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
- Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem. Po vytažení z trouby lze okraje potřít také mlékem (těsto zkřehne) a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).
Drobenka:
500 gramů másla (hery, oleje) 300 gramů moučkového cukru 300 gramů hladké mouky 300 gramů polohrubé mouky tři sáčky vanilkového cukru citrónová kůra skořice
Příprava:
- Tuk smícháme s oběma moukami, cukry, strouhanou kůrou a skořicí.
- Pak vše pomocí prstů rychle zapracujeme na sypkou směs.
Dobrou chuť!
««« Předchozí text: Kořeněný koláč
autor: Hana Rajdusová | 2. 12. 2013 Po 10.11 | tisk | Recepty | 0 | 1621x